0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ SINAV SORULARI

Bazı kurumlarda bilgisayar işletmenliği bazılarında ise veri hazırlama ve kontrol işletmenliği olarak anılan kadronun temelde hükmü aynıdır. Tercih edilen kadrolar arasındadır ve bazı koşulların sağlanması durumunda bu kadroya geçiş mümkün olabilecektir. Bu koşulların temelinde bilgisayar işletmenliği sertifikası zorunluluğudur. Ancak kurs ile elde edilebilir ki sınavsız alınmaz ve bilgisayar işletmenliği sınav soruları sandığınız kadar kolay olmayacaktır.

Öncelikle konumuza bilgisayar işletmenliğinin tam açıklaması ve görevleri ile ilgili açıklamalarda bulunalım. Bilgisayar konularında yetkin, bazı ofis programlarını iyi derecede kullanabilen küçük onarım işlemlerini gerçekleştirebilen kişidir. Ama ne yazık ki bu durum sadece literatürde böyledir. Bilgisayar işletmenliği sınav sorularını başarı ile tamamlamış ve söz edilen kadroya yerleşmiş birçok kamu personeli masa başında çalışmaktadır.

Bilgisayar İşletmenliği Sınav Soruları

Bilgisayar İşletmenliği Nedir?

Terim açıklaması ile uygulama türlerine baktığımızda bilgisayar işletmenliğinin tanımı biraz daha farklı yapılmalıdır. Bu kapsamda bilgisayar baçında çalışan kişi diye kısaca bir açıklama getirmek daha akıllıca bir yöntem olacaktır. Yani bilgisayar kullanmasını bilen herkesin yeterliliği aldıktan sonra bilgisayar işletmenliği kadrosuna atanması mümkündür.

Uygulamada bilgisayar işletmeni ile memur kadroları arasında bir fark görülmez. Ancak maddi anlamda bilgisayar işletmeni memurdan daha fazla ücret alır. Küçük bir miktar da olsa tercih nedeni olabilmektedir. Bunun yanında yıllık bir giyim yardım ödenekleri bulunur. Çok küçük olduğu için pek fark edilmez. Ama yapılan çalışmalara göre ekran başında geçirdikleri süre nedeniyle ayrıca bir ödenek verilmesi istenen bilgisayar işletmenlerinin bu taleplerinin gerçekleşmesi çok olası görülmüyor.

Bilgisayar işletmenliği nedir anladıysak bir açıklamamız da bilgisayar işletmeni nasıl olunur diye yapalım. Yukarıda da söz ettiğimiz üzere bilgisayar işletmeni olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Bunların en önemlisi de adayın bilgisayar işletmenliği sertifikası sahibi olma zorunluluğudur. Bu sertifika özel kurslar desteği ile alınabileceği gibi Halk Eğitim Merkezleri tarafından da verilebilmektedir. Önemli olan sertifikanın MEB onaylı olmasıdır.

Bilgisayar İşletmenliği Kursu nerelerden Alınabilir?

Geçmiş yıllarda bilgisayar işletmeni olabilmek için gerekli sertifikayı alabilmek için belirli saatlik kurslara ihtiyaç duyuluyordu. Örneğin 56 saat bilgisayar işletmenliği kursu görmemiş olan bir aday sertifikası olsa dahi bu kadroya geçemiyordu. Bu gevşetildi ve artık günümüzde bilgisayar sertifikası olmak koşulu yanında üniversitelerde bilgisayar eğitimi görmek koşulları bu kadro için yeterli sayılabiliyor. Yine üniversitede bilgisayar dersi görmüş olmak koşulu geçmiş yıllarda en az 56 saat olarak sınırlandırılırken artık bu sınırlandırma da kalktı.

Bilgisayar İşletmenliği Sınav Soruları

Kişiler artık birçok kuruluşun sağladığı sertifika kurslarından yararlanabiliyorlar ve aşağı yukarı aynı olabilen bilgisayar işletmenliği soruları doğru olarak çözüldükten sonra başarı ile bu kadrolara müracaat edebiliyorlar. Ancak bir kişinin MEB bilgisayar işletmenliği sertifikası olması demek söz ettiğimiz kadrolara rahatlıkla yerleşeceğini göstermez. Yine KPSS’de başarılı olması gerekir. Avantajı ise şudur:

Bir bilgisayar işletmenliği sertifikası olan kişi diğer memur kadrolarına da başvurabilirken diğer adaylardan sertifika sahibi olmayanlar bu kadroya başvuramıyor. Bu da ciddi bir avantaj sağlıyor. En azından ön lisans ve lisans dışındaki sınavlar için. Çünkü bu sınav türüne girenler mutlaka üniversitelerinde bir bilgisayar dersi görmüş oluyorlar.

Bilgisayar İşletmenliği Sınav Soruları Hakkında

Bilgisayar işletmenliği sınav soruları üç farklı temel kategoriye ayrılıyor. Önce mekanik çözümler. Genel olarak donanım ve kurulum ile alakalı bilgilerin sınandığı sorulardır. Diğer aşama ise ofis uygulamaları. Yani Word, Excel gibi uygulamaların kullanımı, Windows kullanımı gibi bilgiler sınanır. Sonrasında da iletişim soruları gelir ki burada internet ile mail istemciler hakkında bilgiler sınanır. Görüldüğü üzere az da olsa bilgisayar hakkında bilgi sahibi olanlar için MEB bilgisayar işletmenliği sınavı çok da zorlu bir süreç olarak görülmüyor.

Ancak birey yeterli seviyede eğitim almaz ancak sınavda gösterdiği başarı nedeniyle sertifika almaya hak kazanırsa neler olabilir? Tabi ki kişi kamu kadrolarında başvuru önceliği elde edebilir. Buraya kadar sorun yok. Ancak kendisi atanır ve bilgisayar işletmeni kadrosu ile çalışmaya başlarsa işte asıl mesele burada başlayacak. Çünkü bu kadronun gerekliliklerini bekleyenkurum yönetimi geri dönüşlerde beklentilerine yanıt bulamazsa henüz aday memur olunduğunu da varsayarak ciddi sorunlarla karşılaşmak mümkün.

Sadece bu nedenler dahi bilgisayar işletmenliği kursu alınacak yerin önemini bir kat daha artırıyor. Sadece bilgisayar işletmenliği soruları üzerinden çalışıp biraz da uygulama yaparak hasbelkader sertifika sahibi olup da iş yaşamında büyük zorluklar yaşayanlarla alakalı bilgiler sürekli alınmaktadır. O zaman ana amaç bilgisayar işletmenliği ders notları ezberlemek değil kamu sektörünün bu kadro için istediği yeterliliğe ulaşmak olmalıdır. Ancak bu da doğru eğitim ile gerçekleşecektir.

PAYLAŞ


 OFİS DATA