0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

MALİYET HESAPLAMA EXCEL

Excel genel olarak hesap yapmak için geliştirilmiş bir programdır. O nedenle Excel ile her türlü işin ve projenin maliyeti kolaylıkla hesaplanır. Maliyet hesaplama Excel diye arama yapılınca karşımıza çok çeşitli işler için maliyet hesaplaması yapımını anlatan hem video hem de internet sayfası çıkmaktadır. Aradığımız bu dosyalar işimize yararsa onları kullanabiliriz. Bu dosyaların içerisinde elbette işimize yarayan bölümleri olacaktır, onları kullanıp işimize yaramayan bölümlerini değiştirerek kullanma şansımız vardır.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki resimde maliyet hesaplama ile ilgili bir örnek verilmiştir. Verilen örnekte bir ürünün üretilmesi için gerekli olan yan ürünler ve işçilik süreleri verilerek ürünün elde edilmesi için katlanılan maliyet hesaplanmıştır.

Maliyet hesaplama ilgili çalışma yapılırken girilecek bütün verilerin belirlenmesi gerekir. Veriler girildikten sonra hesaplama için formüllerin doğru bir şekilde yazılmış olması gerekir. Yukarıdaki örnekte öyle yapılmıştır. Üretilen her iki ürün için ve yarı mamul için maliyetler hesaplanmıştır. İndirdiğiniz bu çalışma dosyası üzerinde gerekli değişiklikler yapıldığı takdirde maliyet hesaplama bedava ya gelecektir. Bu ve buna benzer işimize yarayan Excel çalışmaları çok vardır. küçük birkaç değişiklik ile kendi çalışmamıza uyarlayabiliriz.

Maliyet Hesaplama Tablosu

Her işletmenin faaliyet alanları farklı olduğu için ürettikleri ürünlerinde maliyetleri farklılık arz etmektedir. Ürettiği ürünleri maliyetlerinden aşağı satmamak ve kar edebilmek büyük çaba sarf etmektedirler. Hatta firma içinde tek görevleri maliyetlerin aza indirilmesi olan birimler vardır. O nedenle her firma ürettiği her bir ürün için maliyet analizi yapar ve yaptırır. Aynı işletmenin farklı iki üretim yerindeki ürünlerinin bile maliyetleri bazen farklılık gösterebilmektedir. İşletmenin her bir şubesi için maliyet hesaplama tablosu oluşturularak o şubede üretilen ürünlerin gerçek maliyetleri bulunur. Maliyet hesaplama tablosu oluşturulurken o mamul için kullanılan bütün giderlerin gösterilmesi gerekiyor. O zaman mamul maliyeti doğru çıkacaktır.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki resimde şirketlerin hazırlamakla yükümlü olduğu bilanço kalemleri görülmektedir.Mamul maliyetleri için daha ayrıntılı çalışılması gerekiyor lakin şirketlerin bilançolarında detaylara fazla girilmez onlar daha üst kalemlerde toplanarak toplam şeklinde gösterilir. Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi Genel Üretim Giderleri kalemi içinde yönetim giderleri vb mamul üretilirken mecburi olarak katlanılan giderler yer alır. Aynı şekilde Direk işçilik giderleri kaleminde de bütün işçilik masrafları toplanarak tek kalem olarak gösterilmiştir. Hepsinin tablo şeklinde düzenlenmesi sonucunda ÜRETİLEN MAMUL MALİYETİ rakamı elde edilmiştir. Bu ve buna benzer işleriniz için Excel’i kullanarak maliyet hesaplama tablosu oluşturabilirsiniz. Tablo oluşturmak için maliyet hesaplama tablosu Excel diye arama yaparsanız karşınıza birçok örnek çıkacaktır.

Üretim Maliyet Hesaplama Excel

Üretim yapılırken bütün kullanılan malzemelerin fiyatları ürünün maliyet fiyatını etkileyecektir. O nedenle üretilen ürünün maliyetinin tam ve doğru olabilmesi için çok çeşitli çalışmalar yapılabilinir. Her mamul için üretimde ne kadar malzeme kullanılıyor, ne kadar işçilik gidiyor, ne kadar enerji masrafı var gibi bütün kalemlerin girilmesi gerekmektedir. Bütün girdi kalemlerinin girilmesi ile ortaya her bir ürün için birim maliyet çıkacaktır.

Maliyet Hesaplama Excel

Girilmesi gerekenler yerli yerine girildiğinde ve formüller doğru şekilde kullanıldığında tablomuz bize her bir mamul için birim maliyeti verecektir. Maliyet hesaplama programı olarak kullanıla bilinecek buna benzer bundan daha komplike programlar mevcuttur. Hem Excel üzerinde çalışan hem de direk bu iş için yazılmış maliyet hesaplama programları mevcuttur. Yapılan işin büyüklüğüne ve hazırlanacak dokümanların niçin kullanılacağına bağlı olarak özel programlar yazdırılabilir. Eğer çok kapsamlı bir programa ihtiyaç yok ise Excel üzerinde basit maliyet hesaplama programı yapılıp kullanılabilir. İleri Excel kullanarak daha komplike maliyet hesaplama programları da yazılabilir.

İnşaat Maliyet Hesaplama Excel

Excel ile her türlü maliyet hesaplaması yapmak mümkündür. Nasıl bir çalışma yapacağınıza karar verdikten sonra neler girilecek neler istenecek bunları iyi belirlemek gerekiyor. Girilecekler ve istenenler belirlendikten sonra geri kalanı formüller ile haşir neşir olmaktır. İnşaat maliyet hesaplama Excel diye arama yapılınca tam istediğimize ulaşamayabiliriz. O nedenle bu ve buna benzer hesaplama tablolarını bizim kendimizin hazırlaması gerekebilir.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi inşaat yapımı için çalıştırılacak işçilerin maliyeti, primleri hesaplanmaktadır. Girilen inşaatın metre karesine göre ve birim fiyatına göre ne kadar işçi çalışacak, inşaatın toplam maliyeti gibi hesaplamaların yanı sıra ne kadar prim ödenmesi gerekiyor gibi bilgiler otomatik hesaplamaktadır.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi bir inşaat için yapılması gereken işler ve maliyetler tablo haline getirilmiş. En sonda da toplam maliyet ve açıklamalar eklenmiş. Bu ve buna benzer tablo hazırlayarak bunu şablon haline getirip farklı farklı projeler için aynı şablonda rakamlar değiştirilerek gerekli olduğu zamanlarda inşaat maliyet hesaplaması kolayca yapılabilir.

Excel Personel Maliyet Hesaplama

Excel programını kullanarak işyerimizdeki personel için maliyet hesaplaması yapabileceğimiz gibi diğer özlük haklarının hesaplanması içinde Excel kullanılabilir.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki resimde brüt maaştan net maaşın ne kadar olması gerektiği ile ilgili bir çalışma yapılmış. Çalışma sayfasında bütün veriler girilmiş. Her bir personel için brüt maaşı, kesintileri ve ek ödemeler, girilerek ne kadar net maaş alacak onun hesaplaması çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun gibi zaman içinde oranlarda ve diğer kesintilerde değişikliklerin yapıldığı işlerde sadece değişen kısımların değiştirilmesi ile bu çalışma sayfasını her zaman için kullanabiliriz. İşyerlerinde personel için verilen maaştan başka giderlerde yapılmaktadır. Bazı işyerleri çalışanlarının ulaşımlarını karşılamaktadır, bazıları hem ulaşım hem öğle yemeklerini karşılamaktadır. Her firma personeli için farklı farklı imkânlar sunabilir. O nedenle Excel’i kullanarak Excel personel maliyet hesaplama şablonu hazırlayabilirsiniz.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki resimde olduğu gibi tablo hazırlandığında bir işçinin işverene maliyeti ortaya çıkmaktadır. Örneğimiz de brüt 1647 olan işçi maaşı net 1282 olarak veriliyor. Bu işçinin işverene maliyeti ise 2050 olarak gözüküyor. Maaştan başka işveren işçiye başka haklarda veriyor olabilir. Bazı ek hakları işçiye tanımış olabilir. Yani işçi için maaşın yanı sıra başka harcamalarda yapılıyor olabilir. Bunları kalem kalem yazarak işçi maliyetlerini doğru bir şekilde hesaplayabiliriz.

Yaklaşık Maliyet Hesaplama

Maliyetin nasıl hesaplanması gerektiğini biliyoruz. Bir mamul için yapılan harcamaların tümü o malın maliyetini oluşturmaktadır. Bir fırında günlük 300 ekmek çıkıyorsa aylık 9000 ekmek çıkar, ekmeğin yanı sıra diğer üretilen mamullerde eklenince fırınının aylık kazancı bulunur. Bu fırının her bir ekmek için ne kadar harcama yaptığının hesaplanması gerekir. Yaklaşık maliyet hesaplama tablosu hazırlayarak bu işi kolayca yapabilirsiniz.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıda da görüldüğü gibi mamul üretimi için gerekli olan hammaddelerin fiyatları mamulün birim fiyatının bulunmasında ana etken olmuştur. Yukarıda bulunan birim fiyat yaklaşık birim fiyattır. Bulunan bu fiyat bize ürünü üretmek için ne kadar harcama yaptığımızı vermektedir.

Maliyet Hesaplama Excel

Yukarıdaki tabloda da yapılması planlanan işler için hangi harcamalar yapılacak onlar yazılacak. Her bir işin birim fiyatları yazılacak. Bu bilgiler girildikten sonra işin yaklaşık maliyet hesaplaması yapılabilinecektir.

Excel Formülleri

Yukarıda örneklerini verdiğimiz bütün Excel çalışmalarında formül kullanılmıştır. Formül kullanılmadan bu denli büyük ve hesaplama gerektiren işleri yapmak imkânsız olacaktır. Formül demek fonksiyon kullanımı demektir. Excel’i çok iyi derecede kullanmak istiyorsanız Excel formüllerini çok güzel öğrenmelisiniz. Formüllerin nasıl yazılması gerektiği formüllerin püf noktaları gibi bilgileri öğrenmek için ise Excel kursuna başvurabilirsiniz. Sizin Excel bilgi seviyenize göre en uygun kurs programı belirlenecek ve Excel formülleri, fonksiyon kullanımı da dahil olmak üzere bir çok konuda kendinizi geliştirme imkanına kavuşmuş olacaksınız.

PAYLAŞ


 OFİS DATA