0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

EXCEL GRAFİK

Birbiri ile ilişkili olan verilerin aralarındaki ilişkiyi şekil olarak göstermeye grafik denilmektedir. Grafikler çizgi, nokta, özel şekil, sütun gibi şeylerle oluşturula bilir. Hepimiz aslında grafikler ile ilkokul yıllarında tanıştık. Her sınıfta olan kilo-boy grafikleri tanıştığımız ilk grafiklerdir. Daha önceleri lazım olan grafikler el ile yapılırdı. Excel de grafik hazırlama ile bu işler günümüzde daha kolay ve hatasız olarak yapılmaktadır. Excel grafik türleri bize her konuda geniş seçenekler sunarak çalışmalarımızın daha anlaşılır ve yapılan işin daha verimli olmasını sağlamaktadır.

Excel Grafik

Yukarıdaki resimde ilkokulda her sınıfta yer alan grafik örneklerinden birisi var. Sınıftaki öğrencilerin ağırlık bilgileri, boy bilgileri, veli dökümü, sınıf mevcudu bilgileri grafik şekline getirilmiş. Boy ve kilo grafikleri sütun grafik türünde yapılmış. Sınıf mevcudu ve veli grafiğinde ise çubuk grafiği kullanılmıştır. Bu grafiklerde her bir veriyi temsil için ise erkek ve kadın şekli kullanılmış.

Excel Grafik Yapma

Excel kullanarak grafiklerimizi kolayca oluşturabiliriz. Excel grafik yapma işlemleriniz için Ekle menüsünden Grafik bölümü kullanılır. Excel de grafik konusu eğlencelidir. Excel de grafik yapıldıkça grafik alanında kendinizi geliştirirsiniz.

Sınıf mevcudu Kızlar: 14 Erkekler: 10

Veli Mesleği İşçi: 10 Memur: 1 Esnaf: 2 Çiftçi: 9

Yukarıda gösterilen grafiğin verilerini bir üst satırda görüyorsunuz. Sizce hangisi daha anlaşılır. Verilerin grafik şeklinde sunulması mı yoksa yazı şeklinde sunulması mı?

Excel Grafik

Yukarıdaki resimde grafik örneği ve veriler verilmiştir. Sıradan bir iş için çizilmiş basit bir grafiktir. Excel ve benzeri programlar ile hayatımızda kullandığımız her türlü bilginin grafiğini oluşturmak mümkündür. Günlük hayattaki bir işimize ait grafik oluşturabileceğimiz gibi şirketlerin gelir gider bilanço verilerini ait grafiklerde oluşturabiliriz.

Her veri türüne göre farklı grafik seçeneği vardır. Borsadaki hisse senedi verileri için pasta grafik kullanmak mantıklı olmayacağı gibi seçim sonuçları içinde sütun grafik kullanılmaz.

Excel’de Grafik Yapma

Excel’de grafik yapma zor zor değildir ama dikkat edilecek birkaç küçük noktası vardır. Onlara dikkat ederek Excel grafik çizme işini dikkatli yaparsanız grafikleriniz tam istediğiniz gibi olacaktır.

Excel grafik çizerken dikkat edilecekler nelerdir?

· Grafik için hangi veriler kullanılacak

· Kullanılacak veriler uyumlu mu?

· Hangi grafik türünü kullanmalıyım

· Grafik verilerden bağımsız bir sayfada mı olacak

Excel Grafik Oluşturma

Excel kullanarak grafik oluşturmak için öncelikle elimizde grafiğini oluşturacağımız veriler (sayılar) olması lazım. İkinci olarak elimizdeki bu verilerin düzenli bir şekilde çalışma sayfasına girilmesi gerekiyor.

Excel Grafik

Grafik oluşturacağımız verileri girdik. Grafikte fazla veri kullanmayalım diye süzgeç işlemi ile birkaç satırı süzerek sadece görmek istediğimiz verilerin grafiğini oluşturalım.

Excel Grafik

Verilerimizin hepsini grafiğimizde kullanmayı düşünmüyoruz. O nedenle verilerden (satırlardan) bazılarını süzgeçten geçirerek verileri azalttık.Excel grafik çizme resimli anlatıma örnek olabilecek şekilde ayrıntılı olarak ele aldığımız grafik çizimi ile Excel grafik çizme işini öğrenmiş olacaksınız.

Excel Grafik

Ekle menüsüne tıkladığımızda kullanabileceğimiz grafik türleri gözükecektir. En çok kullanılan grafik türleri ilk başta görülecektir. En çok kullanılan Excel grafik türleri ise Sütun Grafik, Çizgi Grafik, Çubuk Grafik, Alan Grafik, Dağılım Grafik türleridir. Eğer daha farklı grafiklerle çalışmak istiyorsanız Diğer Grafikler tıklanarak grafik menüsü tamamen açılabilir.

Excel Grafik

Hazırlayacağımız grafikte toplam 5 satır ve 6-7 sütun veri var. Bu seçilen verilerin grafiğini oluşturalım. Grafik oluşturulacak verilerin seçimi yapıldı. Ekle menüsünden grafik türleri üzerine gelerek Sütun – Sütun 3B grafik türü seçildi.

Excel Grafik

Grafiğimiz çalışma sayfamızın üzerine çizildi. Siz aksini belirtmediğiniz sürece grafik çalışma sayfasında bir nesne olarak oluşacaktır.

Excel Grafik

Yukarıda grafikte verilerin nasıl kullandığını görüyoruz. Her bir veri grubu kullandığımız grafik tipine göre grafiğe aktarıldı.

Excel Grafik

Yukarıda hazırladığımız grafikte satırdaki veriler dikkate alınarak grafik oluştu. Yani örneğimizde grafik ülkelere göre oluşturuldu. Bazen grafiğin serisinin değişmesi istenebilir. Hazırlamış olduğumu grafiğimiz yıllara göre oluşsun istiyorsak grafiği yeniden oluşturmaya gerek kalmadan grafiğin yeniden düzenlenmesini sağlayabiliriz. Bunun için grafik seçili iken Tasarım menüsünden Satır/Sütun Değiştir seçilmelidir. Seçildiğinde grafiğimizde kullanılan seriler değişecektir.

Excel Grafik

Yukarıdaki resimde görülen grafiklerin ikisinde de aynı veriler kullanıldı. Dikkat ederseniz iki grafikte birbirinden farklı gözüküyor. Nedeni ise birisinde satıra göre sütundaki verilerin grafiği çizildi diğerinde ise sütuna göre satırdaki verilerin grafiği çizildi. Grafik oluşturulduktan sonra grafikler üzerinde buna benzer değişiklikler yaparak en uygun ve anlaşılır grafiği bulabilirsiniz.

Öncelikle grafiği tablo üzerinden başka bir sayfaya yani sadece grafiğin olacağı bir sayfaya taşıyalım. Bu sayede yoğunluğunuzun hepsini grafik üzerine verebilirsiniz. Artık verilerle çok işimiz olmayacak. Şimdi grafiğimizi daha cazip hale getirmek için neler yapılmalı ona bakalım.

Excel Grafik

Grafik üzerinde daha yapılacak çok şey var. Öncelikle bu grafik ne ile alakalı o bilgi grafik üzerinde gözükmüyor. Yani SEÇİLMİŞ ÜLKELERDE ENFLASYON şeklindeki tablo başlığı grafik üzerinde herhangi bir alanda gözükmüyor. Kullandığımız veriler grafik üzerinde herhangi bir alanda rakam olarak gözükmüyor. Bunun gibi birkaç ekleme ile grafiğimiz daha anlaşılır hale gelecektir.

Excel Grafik

Ekle menüsünü kullanarak grafiğimize bir başlık verelim. Kullanacağımız başlık belli SEÇİLMİŞ ÜLKELERDE ENFLASYON başlığını hazırladığımız grafiğe verebiliriz.

Excel Grafik

Ekle menüsünden WordArt kullanarak başlığımızı yazdık. Buna benzer eklemeleri ve düzenlemeleri Excel’in diğer kısımlarında nasıl yapıyorsanız grafik alanında da rahatlıkla yapabilirsiniz.

Excel Grafik

Tasarım menüsünden grafik düzenine tıklayarak grafiğinize eklenecek otomatik bilgileri ekleyebilirsiniz. Grafik düzeninde size sunulanları kullanabileceğiniz gibi kendinizde ekstra eklemeler yapabilirsiniz.

Excel Grafik Çeşitleri

Excel’de oluşturacağımız grafikler çok çeşitlidir. Elimizdeki verilere göre ve grafiği kullanacağız yere göre grafik tipleri değişiklik gösterecektir. Sütun, Çizgi, Pasta, Çubuk, Alan, Dağılım, Kabarcık, Halka, Radar olmak üzere birçok grafik türü mevcuttur.

Excel Grafik

Excel içinde kullanımımıza sunulan grafik türleri ile grafiklerimizi hazırlayarak çalışmalarımızı daha cazip hale getirebiliriz.

Excel Grafik Çizme x y

İster Excel ile grafik yapıyor olalım ister kendimiz kalemle kâğıda grafik çiziyor olalım en az iki bilginin elimizde olması gerekir. Grafikler x(sütun) y(satır) şeklinde çizilirler. Yani çizilen grafiklerin çoğu x ve y boyutu olan iki boyutlu grafiklerdir. Excel grafik çizme x y türü grafikler bir eğere ait verilerin değişimlerini takip etmek için kullanılır.

X ve Y koordinat sistemi şeklinde çizilen grafikler daha çok tek bir nesnenin farklı zamanlardaki değişimini göstermek için kullanılır. Örneğin bir şehrin bir aylık sıcaklık değişimi, ülkedeki enflasyonun yıllara göre değişimi ya da bir hisse senedinin günlük kapanış değerlerinin grafiği çizilecekse x y grafik türünde grafik çizmek gerekir.

Excel Grafik

Yukarıdaki örnekte ülkemizdeki enflasyonun yıllara göre değişimleri XY grafik türünde gösterilmiştir. Excel çizgi grafik türünde grafik değerleri çizgi ile birleştirilerek çizgi grafik oluşturulur.

Excel Grafik

Excel ile oluşturulan çizgi grafikler birden fazla değerin zaman içindeki değişimini takip etme imkânı verir. Yukarıda ki örnekte görüldüğü gibi grafik için kullanılan iki değerin kıyaslamalı grafiği oluşmuştur. İki değerin birbiri ile irdelenmesi(karşılaştırılması) bu grafik türünde daha kolay olacaktır.

Excel Pasta Grafik Oluşturma

Excel içindeki grafik türlerinden en çok kullanılan ve en kolaylarından birisi pasta türü grafiktir. Excel pasta grafik oluşturma için kullanılacak verilerin pasta şeklinde grafiğe uygun olması gerekir. Pasta şeklinde grafik oluşturmak için Ekle menüsündeki Grafik bölümünden Pasta grafik seçilip yapılır.

Excel Grafik

Excel pasta grafik oluşturma işlemi kolay ve hızlıdır. Veriler girilir, girilen veriler seçilir, ekle menüsünden pasta grafik türü seçildiğinde karşımıza verilerimizin pasta şeklinde grafiği çıkacaktır.

Excel Grafik

Pasta grafiğin mantığı bir serinin toplam içindeki payı gösterilir. Bu seri toplam içinden ne kadar temsil edilmektedir bu tür işler için pasta grafik kullanmak gerekir. Örneğin seçimde hangi parti ne kadar o aldı, hangi partiden ne kadar milletvekili seçildi gibi işlerin grafiği oluşturulmak isteniyorsa pasta grafik seçilmelidir.

PAYLAŞ


 OFİS DATA