0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

BİLGİSAYAR İŞLETMENİ

Çağımızın en büyük gereklerinden biri olan bilgisayarlar artık tüm özel ve resmi kurumlarda %100 oranında yerini almış durumdadır.

Bilgisayarların tüm kırtasiye işlerinin yerini almaya başlamasından dolayı, bilgisayarların bakımı, onarımı, temel programların kullanımı gibi konularda, kalifiye elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle gerek özel sektörde gerek kamu sektöründe işe giriş koşulları arasında bilgisayar işletmeni sertifikası aranmaktadır.

Bilgisayar işletmeni sertifikası alan kişilere bilgisayar işletmeni adı verilir. Bu bir unvandır.

Bilgisayar işletmeni nedir?

Bilgisayar işletmeni, devlet kurumlarında bulunan bilgisayarların bakım ve onarımlarını yapabilen bu bilgisayarlarda bulunan Word, Excel vb ofis programlarını kullanabilen, kurumun bilgisayarla ilgili beklentilerine cevap verebilen kişilere verilen bir unvandır. Bilgisayar işletmeni olmak için MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası almak gerekir.

Bilgisayar işletmeni ne iş yapar?

Bilgisayar işletmeni, devlet kurumlarında bilgi işlem bölümlerinde çalışır. Bu bölümlerde personel listeleri, mal dökümleri, maaşlar, veri kontrolleri vb ofis programları ile yapılacak işleri yaparlar.

Basılı evrakları bilgisayar ortamına taşırlar. Gelen ve giden evrakların kaydını tutarlar. Belediyelerden, valilik ve kaymakamlıklara, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, İç İşleri Bakanlığı’na kadar devlet kurumlarının çok büyük bir kısmı bilgisayar işletmeni kadrosu bulundurmaktadır Bu işleri yapmak için çeşitli kadrolar oluşturulmuştur. Bilgisayar işletmeni, ön lisans yahut fakülte mezunu olmak zorundadır.

Bilgisayar işletmeni görevleri nelerdir?

  • Bilgisayarların bakım ve onarımını yapmak
  • Word, Excel, Powerpoint gibi programları yetkin bir biçimde kullanmak
  • Yazılı metin ya da verileri dijital hale çevirmek
  • Verileri bilgisayara kaydetmek
  • Sunum hazırlamak
  • Kurumun internet sitesi varsa içeriklerini hazırlamak ya da içerik hazırlanmasına yardımcı olmak
  • Kurum içi programlar var ise çalışma şekillerini öğrenip aktif olarak bu programları kullanmak
  • Bilgi işlem alanında kendi uhdesine verilen görevleri yerine getirmek
  • Kuruma girişi esnasında kendisine atfedilen iş tanımı içinde bulunan görevleri yerine getirmektir.

Bilgisayar İşletmeni

Bilgisayar işletmeni ne kadar maaş alır?

Kurumdan kuruma fark etmekle birlikte en düşük bilgisayar işletmeni maaşı 2015 şartlarında 2100 lira civarındadır. Bu rakama çocuk yardımı, ek gelirler, sendika ödemeleri vb ekstralar dâhil değildir. Ayrıca belediyede çalışan bilgisayar işletmeni ile Dış İşleri Bakanlığı’nda çalışan bilgisayar işletmeni aynı maaşı almazlar.

Kurumlar arasında farklılıklar olabilmektedir. Kurumlar arasındaki bu farklılıklardan dolayı bu kurumların atama puanları da farklılık göstermektedir. Bir belediyeye girmek için alınan puan ile Devlet Planlama Teşkilatı’ndaki kadro, aynı puanla personel almaz. Burada, özlük haklarına ve kurumun prestijine göre bir puanlama yapılır. Daha iyi kurumlar daha yüksek puanlarla personel alırlar.

Bilgisayar işletmeni sertifikası nasıl alınır?

Bilgisayar işletmeni olmak için MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası almak gerekir. MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasını ise MEB’e kaydı olan özel kurslar vermektedir. Bilgisayar işletmeni atandığında doğrudan bilgisayarlar ile haşır neşir olacağından bilgisayar işletmenliği kursu veren kurumlar arasında iyi seçim yapmanız gerekir.

Çünkü sadece belge vermek için yapılan eğitimlerin hiçbir kalıcılığı yoktur. Bu yüzden kurs seçerken, kursu iyi araştırmanız, bu kurstan, bilgisayar işletmeni olanlar varsa onlarla konuşmanız son derece faydalı olacaktır. Kaliteli bir bilgisayar işletmenliği kursu, oturmuş personele sahiptir.

Alanında uzman eğitmenlerle çalışan bu kurslar, size gerçekten bilgisayarı iyi derecede kullanmayı öğretirler. Zaten kendini kanıtlamış kurslar sektörde uzun süredir ayakta kalan kurslardır. Bu kursların verdiği MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası ile bilgisayar işletmeni olanlar diğerlerine nazaran bir adım önde başlarlar. Çünkü işe başladıklarında kimsenin peşinden koşmaya ihtiyaç duymazlar. Kendilerine gereken tüm bilgileri, kurs esnasında öğrenmiş olurlar.

Bilgisayar işletmeni nasıl olunur?

Bilgisayar işletmeni unvanı alabilmek için Milli Eğitim’den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası almanız gerekir. Bunun için bilgisayar işletmeni sertifikası veren özel kurslara müracaat etmelisiniz.

Bilgisayar işletmenliği kursu için belirlenen süre dâhilinde kursa devam etmeniz gerekir. Kurs sonunda size MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası verilir. Kurs sertifikasında devlet kurumlarının belirlediği bir ders saati yoktur 120 saat ya da 160 saat fark etmeksiniz.

MEB onayı olan tüm sertifikalar bilgisayar işletmeni unvanı için yeterlidir.

Bilgisayar işletmeni şartları

Bilgisayar işletmenleri, devlet dairelerinin bilgi işlem bölümünde görev yaparlar. Ek ödeme olarak günü şartlarına göre 80 ila 100 lira arasında ek ödeme alırlar. Derece olarak düz memur olarak göreve başlarlar.

Ancak unvan sahibi oldukları için 3. dereceye kadar inme şansları vardır. Yani düz memurun 5. dereceye inebildiği düşünürsek Bilgisayar işletmeni olmak çok daha mantıklıdır. Çünkü aradaki iki derece hem emeklilikte maaş olarak hem de pasaport vb özlük haklarında ek imkânlar sağlar.

Bilgisayar işletmenliği ile ilgili sık sorulan sorular

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikasının geçerli olması için 160 saatlik kurs almak mı gerekiyor?

Devletin belirlediği net bir saat yoktur. Dolayısıyla 60 saat de olsa 160 saat de olsa MEB onaylı bilgisayar sertifikası veren bir kurumun verdiği sertifika ile bilgisayar işletmeni unvanı almış olursunuz.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikasını en geç ne zaman almış olmam gerekiyor?

KPSS kadrolarına atanmak için sertifikanızı ne zaman aldığınızın bir önemi yoktur. Bilgisayar işletmenliği sertifikasını almanız yeterlidir.

Açık öğretim lisesi ya da Açık öğretim fakültesin mezunuyum. Ders olarak bilgisayar dersi aldık. Derslerimizi de geçtik. 6225 kodu için yeterli midir?

KPSS kılavuzuna göre aldığınız Bilgisayar dersleri geçerli değildir. O yüzden özel bir kurstan Bilgisayar işletmenliği sertifikası almanız gerekiyor.

Bilgisayar İşletmenliği sertifikasını almak için bir devlet kurumuna başvurmam gerekiyor mu?

Hayır, sadece Bilgisayar işletmenliği sertifikası veren bir kursa başvurmanız yeterlidir.

6225 Nitelik kodu nedir?

6225 nitelik kodu, KPSS başvurularında personel alımı için istenen bir niteliktir. Bu niteliğe bilgisayar işletmenliği denir. Bilgisayar işletmenliği sertifikasını, özel eğitim merkezleri vermektedir. MEB'den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası ya da MEB'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası almak yeterlidir. Bilgisayar dersi alanların ya da bilgisayar mezunlarında bu nitelik aranmaz. Ancak bu durumu ispatlamaları gerekmektedir.

PAYLAŞ


 OFİS DATA