0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

EXCEL ORTALAMA HESAPLAMA

Excel ortalama hesaplama işlemlerini yapabilmek için hem fonksiyonlardan hem de formüllerden yararlanabilirsiniz. Excel programının yapısı gereği bu program ile hesaplama işlemlerini kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Excel hem hesaplama hem grafik hem de veri analiz işlemleri için yani birden çok amaç için kullanılabilinir. Excel’in en yaygın kullanım alanlarından biriside hesaplama işlemleridir. İster büyük hesaplamalar olsun isterse de küçük çaplı hesaplamalar olsun Excel’i kullanarak bunları kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Excel ortalama hesaplama işlemini anlamak için öncelikle normal hayatta da kullandığımız ortalamanın ne demek olduğunu kavramak gerekmektedir. Ortalamaları güncel hayatımızda da sık kullanırız. Ortalama ile ilgili sık karşılaştığımız cümlelerden bazıları şöyledir; öğrenciler “yılsonu ortalamam şu kadar” diye bütün derslerden aldığı notların ortalamasını söyler. İş hayatında ise alınan malların ne kadara mal olduğunu anlatmak için ortalama maliyet şu kadar denilmektedir.

Excel Ortalama Hesaplama

Excel kullanmadan yukarıdaki resimde verilen notların ortalamasının bulunması istenirse notları tek tek toplayıp ders sayısına bölerek ortalamayı bulmamız gerekir. Bu işi hesap makinesi ile yapabileceğimiz gibi kâğıt ve kalem kullanarak ta yapabiliriz. Bunun gibi basit ve kolay işlemlerin sonuçlarını bulmak kolay olacaktır. Bunun yanı sıra daha karışık ve her an değişen değerlerin ortalamalarının bulunması gerekiyorsa o zaman imdadımıza Excel yetişecektir.

Excel ortalama hesaplama işleminde iki yöntem vardır.

· Birinci yöntem fonksiyon kullanarak ortalama bulmak: basit ve kolay

· İkinci yöntem hücre isimlerini elle girerek ortalama bulmak: zahmetli ve zor

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın her iki yöntemde de sonuçlar doğru çıkacaktır. Ortalama bulmak için genellikle birinci yöntem tercih edilmektedir. Şimdi iki yönteme göre de ortalama bulmayı görelim.

Fonksiyon Kullanarak Ortalama Hesaplama;

Excel Ortalama Hesaplama

Girilecek notlar girildikten sonra Ortalamanın hesaplanacağı yere tıklayıp ekranın sağ üst köşesinde yer alan Otomatik Toplam fonksiyonunun bulunduğu açılan menü tıklanarak oradan Ortalama Seçilir.

Excel Ortalama Hesaplama

Ortalama tıklandığında Excel bizim için ortalama da kullanılacak hücreleri belirleyecektir eğer bu hücreler doğru ise Enter’e basarak formülün sonlanması sağlanır. Formülün onaylanması ile Ortalama hesaplama işlemi yaptırılmış olacaktır. Örneğimizde B3 ile B10 arasında bulunan hücre içeriklerine göre ortalama hesaplanmıştır.

Excel ortalama hesaplama da ikinci yöntem de ise fonksiyon kullanılmaz. Formül yazılarak ortalamanın hesaplanması sağlanır.

Excel Ortalama Hesaplama

Yukarıdaki resimde ders notlarının yazıldığı hücreler formüle tek tek yazıldı. Toplam 8 ders olduğu içinde çıkan toplam 8’e bölündü. Hem birinci yöntem hem de ikinci yönteminde kendisine göre kolaylıkları ve zorlukları vardır.

Birinci yöntemde ardı ardına olan hücrelerin ortalaması kolay bir şekilde alınabilirken birbirinden bağımsız ve uzak noktalardaki hücrelerin ortalamaları alınacaksa o zamanda birinci yöntem işimize yaramaz bu durumda ikinci yöntem kullanılmalıdır.

Excel Ortalama Hesaplama Formülü

Excel ortalama hesaplama formülü oluşturmak için yazımızın yukarısında da bahsettiğimiz gibi hem fonksiyon kullanarak ortalama hesaplatılabilinir hem de fonksiyon kullanmadan ortalama hesaplatılabilinir.

=ORTALAMA(B3:B10)

=(B3+B4+B5+B6+B7+B8+B9+B10)/8

Yukarıda yazılan 2 formülünde yaptığı iş aynıdır. Birinci formülde Ortalama() fonksiyonu kullanıldı. İkinci formülde ise matematiksel işlem ile ortalama hesapla yaptırıldı.

Excel’de Hesaplama

Excel de hesaplama yapabilmek için hücrelere gerekli formülün uygun ve doğru bir şekilde yazılması gerekmektedir. Excel çalışmalarınızda bütün matematiksel işlemleri kolaylıkla kullanabilirsiniz. Hangi hücrede hesaplama yaptırılacaksa o hücreye = ile başlayan bir formül yazılması gerekiyor.

Excel Ortalama Hesaplama

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi her hücrede hesaplama yaptırılabilinir. Hesaplamalar ya fonksiyonlar ile yapılır ya da formülleri yazarak yapılır.

=ORTALAMA(B3:B10) fonksiyon kullanılarak yazılmış bir formül

=(B3+B4+B5+B6+B7+B8+B9+B10)/8 formül kullanılarak hesaplama işlemi. Hesap makinesi ile ne yapılabiliniyorsa Excel ile de aynısını yapabilirsiniz.

Not Ortalaması Hesaplama

Excel’i kullananlar arasında ticari işletmeler ilk sırayı çekmesine rağmen eğitim ve öğretim sektöründe olanlarda yüksek oranda Excel kullanmaktadır. Bu sektörde çalışan öğretmen olsun üniversite okutmanı olsun not ortalaması hesaplama için Excel’i tercih etmektedir. Excel’i kullanarak not ortalaması hesaplama yaptırmak çok kolaydır. Yazımızın önceki bölümlerinde bu konu ile ilgili bir örnek yaptık. Aynı örneği işlev sihirbazını kullanarak yeniden yapalım.

Excel Ortalama Hesaplama

Formül yazımı için Fx düğmesine basarak işlev ekle menüsü ekrana getirilir. İşlev ekle menüsünden ortalama fonksiyonu seçilerek devam edilir.

Excel Ortalama Hesaplama

Ortalama bulmak için kullanılan Ortalama() fonksiyonunun kullanımı =ORTALAMA(sayı1; sayı2; sayı3;…) şeklindedir.

Excel Eğitim

Her program gibi Excel’in öğrenilmesi için deExcel eğitimi almak gerekir. Excel eğitimi alınacak kurum ve kuruluşların iyice araştırılarak eğitim alınacak yerin ondan sonra seçilmesi önemlidir. İşi bilen bu işte uzman olmuş kişilerden eğitim almak gerekir. Excel eğitimi genellikle 4 seviye şeklinde yapılmaktadır.

  • Excel Eğitimi
  • İleri Excel Eğitimi
  • Excel VBA Eğitimi
  • Veri Analizi ve Raporlama Eğitimi
Excel Ortalama Hesaplama

Excel eğitimi almayı düşündüğünüz kurs ve kurumları iyi seçmeniz gerekiyor. Excel konusunda kendinizi geliştirmek için bu işi profesyonel şekilde yapan kurs ve kurumları tercih etmelisiniz.

Excel Ortalama Vade Hesaplama

Excel ile ortalama hesaplamanın kolay olduğunu yazımızın önceki bölümlerinde değinmiştik. Aynı ortalama hesaplama gibi iş hayatında sık kullanılan çekler ve senetler içinde ortalama vade hesaplama için Excel kolaylıkla kullanılabilir.

Excel ortalama vade hesaplama işlemi ne zaman gerekli olur sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Alacaklarınız ya da borçlarınız farklı tarihlere yayılmış şekildedir. Alacaklarınızın ya da borçlarınızın ortalama vadesinin ne olduğunu bilmek ona göre nakit akışını düzenlemek isteyebilirisiniz. Bu durumda imdadınıza Excel yetişecektir. Excel ile kolayca ortalama vade hesaplama işlemini yapabilirsiniz.

Excel Ortalama Hesaplama

Yukarıdaki resimdeki verilere göre şirketin alacakları ile borçları arasında fazla fark yok. 2000 liralık bir fark olduğunu toplamlara bakarak anlayabilirsiniz. Bizim dikkat etmediğimiz ise alacakların ve borçların vadelerinin nasıl olduğu yani alacaklarımızı alamadan borçların ödenme günü gelecek olabilir. İşte ortalama vade işlemi bizi bu konuda bilgilendirmektedir.

Excel Ortalama Hesaplama

Yukarıdaki örneğimizde borçlarımızın ortalama vadesi bulundu. Ortalama vade bulmanın formülü: Kaç tane bu şekilde borcumuz varsa hepsinin borcun tarihi ve tutarı çarpılıyor (B4*C4 gibi) çıkan sonuçlar toplanıyor (TOPLA(D4:D7) gibi) sonra bulunan bu toplam tutar toplamına bölünüyor(=D8/C8 gibi) Bölüm sonunda bir rakam çıkıyor. Çıkan bu rakamın bulunduğu hücrenin özelliğini tarih yaptığınızda aradığınız vade tarihini elde etmiş oluyorsunuz(B8 hücresi)

Excel Ortalama Hesaplama

Hem borcun hem de alacağın ortalama vadeleri bulundu. Artık tablomuzdaki gri renkli alanlarla işimiz yok. Onları sadece hesaplamada kullandık. Onları gizleye biliriz. Silmeyin silerseniz formüller yanlış çıkacaktır.

Excel Ortalama Hesaplama

Çalışmamız yukarıdaki gibi oldu. Borçların ortalama vadesi 06.07.2017 olarak hesaplandı. Alacakların ortalama vadesi ise 22.08.2017 olarak hesaplandı. Bu analize göre plan ve proje geliştirerek nakit- borç-alacak dengesini ayarlamak ve strateji geliştirmek gerekiyor.

Çek Ortalama Vade Hesaplama Excel

Aynı yukarıdaki örneğimizde olduğu gibi hem çek alacaklarını hem de çek borçlarını bu şekilde çek ortalama vade hesaplama yaparak takip edebilirsiniz. Mantık aynıdır. Örneğimizde biz 4 alacaklı firma 4 tanede borçlu firma yazdık siz bu sayıyı istediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz. Yeter ki hesaplama formüllerini doğru yazın Excel sizin için çek ortalama vade hesaplama işlemini hızlı ve doğru bir şekilde yapacaktır.

Ortalama Vade Nasıl Hesaplama

Ortalama vade nasıl hesaplanacak bununla ilgili yukarıda basit şekilde formülünü gördük.

Adım adım yazacak olursak;

1. Kaç adet çek ya da alacak varsa tutarlar toplanıyor.

2. Kaç adet çek ya da alacak varsa tarihi ile tutarı çarpılıp sonuçlar toplanıyor.

3. Bulunan toplam sonucu Tutar toplamına bölünüyor.

4. Çıkan sonucun yazıldığı hücrenin özelliğini tarih olarak değiştirdiğinizde karşınıza ortalama vade tarihi çıkıyor.

PAYLAŞ


 OFİS DATA