0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

EXCEL FORMÜLLERİ VE AÇIKLAMALARI

Microsoft Excel programı kurum ve kuruluşlar tarafından en çok tercih edilen yazılım olarak bilinmektedir. Ticari yazılım ihtiyacını ortadan kaldırabilen bu programı öğrenmek de tahmin edildiği kadar zor bir durum değildir. Biraz formül bilmek ve uygulama gerçekleştirmek iyi bir Excel kullanıcısı olmak için yeterli olabileceği gibi kullanıcının daima kendini geliştirme olanağı da bulunmaktadır. Excel formülleri ve açıklamaları ile alakalı olarak sitemizden bol miktarda kaynak bulabilirsiniz.

Excel formülleri içerisinde en fazla kullanılanları genel dört işlem formülleridir. Daha birçok finansal formüller olsa da temelini bu durum oluşturmaktadır. Bu nedenle Excel formülleri ve açıklamaları konumuza dört işlem formülünü açıklamak ile başlayacağız.

Excel ile Toplama-Çıkarma İşlemleri

Temelde matematik mantığı ile aynıdır ancak birkaç farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir Daha basit olarak ana formül şudur.

“ =Hücre Numarası 1 + Hücre Numarası2”

Görüldüğü üze toplamın alınacak olduğu hücreye önce bir “=” işareti koyulur. Ardından toplanacak olan hücreler aralarına “+” işareti koyularak formül tamamlanır. Mesela “A1” hücresi ile “B5” hücresini toplamak için;

“=A1+B5” yazmak yeterli olacaktır.

Excel Formülleri ve Açıklamaları

Bu işlemi gerçekleştirirken “=” işaretinden sonra toplanacak hücrelere her birinin arasına “+” koyarak tıklamak da aynı işlemi gerçekleştirecektir. Excel toplama formülleri sadece bu işlem ile de sınırlı kalmaz. Artarda sıralanan hücrelerin toplamını gerçekleştirirken araya “:” koymak gerekir. Ancak bunun için de başa fonksiyonu yazmak gerekir. Bu toplama için “TOPLAM” olarak adlandırılır. Toplanması istenen hücre isimlerinin “D5” ten “D9” a kadar olduğunu varsayarsak;

“=TOPLAM(D5:D9)” yazmak bize doğru sonucu verecektir.

Excel Formülleri ve Açıklamaları

Excel formülleri toplama işleminde yapılan bu işlemler araya “+” yerine “-“ koyularak da çıkarma işlemine uygulanabilir. Excel formülleri ve açıklamaları çalışmaları genelde dört işlem ile başlayacaktır. Microsoft Excel formülleri içerisinde ikinci ana kategori çarpma ve bölme işlemleridir.

Excel İle Çarpma-Bölme İşlemleri

Çarpma ve bölme işlemlerinden söz ederken fazla ayrıntıya girmeyeceğiz. Çünkü toplama ve çıkarma işlemi ile aynı mantıkla hareket edilmesi gerekir. Excel formülleri ve açıklamaları konumuzda çarpma ve bölme ile alakalı olarak “TOPLAM” fonksiyonundan farklı olarak “ÇARPIM” fonksiyonunu kullanmamız gerektiğini açıklamak gerekir.

Excel Formülleri ve Açıklamaları

En çok kullanılan Excel formülleritoplam” ve “çarpım” formülleridir. Excel formülleri ve açıklamaları konusunda en çok da bu işlemler üzerinde durulur. Excel ve formülleri kullanımı sırasında maksimum uygulama yapmak daha iyi öğrenmek için zorunludur. Bu nedenle oluşturacağınız tablolar ile farklı varyasyonlar deneyerek uygulama yapmalısınız.

Excel formülleri açıklamalı çalışmalarda bunların dışında “EĞER”, “ORTALAMA” vb. birçok fonksiyonlarda açıklamalı olarak anlatılmaktadır. Microsoft Office Excel formülleri kadar birçok özellik olarak da kullanıcılarını memnun etmektedir. Mesela özet tablolar oluşturarak kolaylıkla rapor alma özellikleri de bulunmaktadır.

Excel formülleri ve açıklamaları konusunda değinilmesi gereken konulardan birisi de Excel’in yönlendirici açıklamalarıdır. Bunun için de direkt formül yazmak yerine Excel asistan desteği almaktır. Bu doğrultuda yapılan işlemler Excel formül açıklamaları ile de daha kolay olacaktır.

Bu işlemleri yapabilmek için toplamadan örnek verelim. Öncelikle “Formüller Menüsü” altında bulunan “İşlev Ekle” araç çubuğunu tıklamamız gerekir. “İşlev Ekle” kısmından hangi işlem yapılacak ise o işlev seçilir. Yani toplama yapmak için “TOPLAM” işlevini seçmek gerekir. Açılacak olan pencerede ise hangi hücreler toplanacaksa bu hücrelerin bilgilerinin yazılması yeterli olacaktır. “Sayı 1” kutucuğuna gelip ilgili hücreyi tıklamak da aynı işlemi yerine getirecektir.

Excel Formülleri ve Açıklamaları

Sitemiz üzerinden Excel formülleri ve açıklamaları konusunda ayrıntılı dokümanlara ulaşabilirsiniz. Bu dokümanlar ile bol uygulama yaparak ileri seviye Excel kullanıcısı da olabilirsiniz. Özellikle Türkçe açıklamaları ile Excel hakkında her şey sitemizde.

PAYLAŞ


 OFİS DATA