0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

Günümüzde istihdamın en değerli noktası muhakkak ki kamu kurumlarıdır. Kamu kurumlarına atanmak için insanların yıllarca hazırlanıp beraberinde girecekleri sınavda başarılı olmaları gerekiyor. Ancak bu sınavın zorluğu da herkes tarafından bilinmektedir. Bazı departmanlarda devlet memuru olabilmek için ise ek gereksinimlere ihtiyaç duyulabilmektedir. Örneğin bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne atanmak isteyenler için üniversitelerin Sosyal Güvenlik ön lisans bölümlerinden mezun olmaları bir avantaj sağlayabiliyor.

Ya da bilgisayar işletmenliği sertifikası olanların bir kamu kurumuna bilgisayar işletmeni ya da veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak atanması mümkün olabiliyor. Ancak bu avantajdan yararlanabilmek için yukarıda söz ettiğimiz üzere kişinin bir bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olması gerekir.

Günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Halk Eğitim merkezi ve Akşam Sanat Okulları’nda bu sertifika için kurslar açılabilmektedir. Ancak yeterli eğitmenin bulunmaması ve hatta buralarda alınan eğitimlerin uygulamada yeterli olmaması nedeniyle özel kurumlar tarafından da bilgisayar işletmenliği eğitimleri verilebilmektedir.

Peki, bu durumda bilgisayar işletmenliği nedir konusuna biraz değinmekte yarar vardır.

Bilgisayar İşletmenliği

Bilgisayar işletmenliği kamu kurumlarında çalışan genelde bilgisayarların bakım ve onarımlarını gerçekleştirmekten görevli ve genellikle bilgi işlem departmanlarında çalışan kişilerdir. Ancak teoride bu kişilerin görevi sadecetamir ve bakım değildir. Aynı zamanda bilgisayar programlarına da hakim olan ve günde 17 bin kelime yazan kişi için bilgisayar işletmeni ifadesi kullanılır. Ancak bu kelime sayısı artık önemsenen bir unsur değildir.

Bilgisayar İşletmenliğine Başvurmak İçin Aranan Koşullar

Bilgisayar işletmeni nasıl olunur sorusunun en temel cevabı ise eğitim almak olarak ifade edilebilir. Daha geniş bir şekilde açıklamamız gerekecek olursa bir bilgisayar işletmenliği kadrosunda kamu kurumuna girmek istiyorsanız başvuru koşulları arasında yer alan eğitimi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Eğer elinizde bir bilgisayar işletmenliği kursu gördüğünüz ve başarı ile tamamladığınıza dair belge varsa bu kadroya başvuru için belgeyi de edinmişsiniz demektir. Bu aşamadan sonrası KPSS’de göstereceğiniz başarı ile doğru orantılıdır.

Bilgisayar İşletmenliği

Ancak eğer bir bilgisayar işletmenliği kadrosuna atamanız gerçekleştirildi ve bilgisayar işletmenliği sertifikası ibraz edemiyorsanız atamanızda gerçekleştirilmeyecek çünkü koşulları sağlamamış sayılacaksınız.

Bilgisayar işletmenliği ne işe yarar diyorsanız veya gereksiz buluyorsanız yanıldığınızı baştan ifade etmemiz gerekir.

Bilgisayar işletmenliği kadrosu size masa başında çalışma garantisi vereceği gibi normal memurlardan bir miktar daha yüksek maaş alma olanağı da sunacaktır. Bu rakam 2017 yılı için 60 lira civarında olacaktır. Ama söz ettiğimiz üzere bir bilgisayar işletmeni olabilmek için bilgisayar işletmenliği kursu görüp başarı ile tamamlamış olmanız gerektiğini unutmayınız.

Bilgisayar işletmenliği sertifikası olan herkes kendi mezuniyet durumuna göre KPSS sınavında başarı gösterip bu kadrolarda tercih yapabilirler. Bu durum bile bilgisayar sertifikası ne işe yarar sorusunun cevabı olabilir.

Ancak asıl temel konu şudur. Sonuçta KPSS’de tercih yapacak olan tüm adayların bilgisayar işletmenliği sertifikası olmayacak. Bu da sertifika sahibi adayları diğer adayların önüne geçirecek. Bu durumda yazımızı okuyanların aklına şöyle bir soru gelebilecektir. Aslında bilgisayar işletmenliği sertifikası çok avantaj sağlamıyor çünkü bu kadro sayısı normal memurdan daha az olacağında ellerindeki avantajlar da kayboluyor. Aslında öyle değil. Çünkü kendi eğitim düzeyinize göre siz onların kadrolarına da başvurabileceksiniz ancak onlar sizin kadrolarınıza başvuramayacaklar.

Bilgisayar İşletmenliği Sınavları Nasıl yapılıyor

Bilgisayar işletmenliği sertifikası alabilmek için bir eğitim kurumundan ya da Halk Eğitim Merkezlerinde belirli saatlerde eğitim görmeniz gerekmektedir. Bu eğitimin sonunda yapılacak olan sınavdan başarılı olmanız durumundakısa süre içerisinde sertifikanızı elinize alabiliyorsunuz. Bilgisayar işletmenliği sınav soruları kurs esnasında öğrendiklerinizin uygulamada ya da teorikte ne düzeyde öğrendiğinizi sınamak üzere hazırlanacaktır. Bu nedenle verilen eğitim ile bilgisayar işletmenliği soruları arasında ciddi bir bağ vardır.

Hemen her kurum ya da kuruluş bilgisayar işletmenliği eğitimlerinde aynı konuları işlerler. Ancak gelişen teknoloji ve bilgisayar yazılımları ile donanımlarındaki gelişmeler nedeniyle yapılan eğitimin içeriğinde de değişiklikler olabilir. Örneğin daha önceMS Office 2007 eğitimi verilirken artıkMS Office 2013 eğitimleri verilebiliyor. Ya da bunu artık Windows 10 kullanılıyor diyerek geriye doğru Windows 98’e kadar götürebiliriz.

Daha düne kadar 1 GB ekran kartından söz ederken artık özellikle grafik gerekli uygulamalar için 16 GB’ye varan ekran kartları kullanılıyor Bu durum bile verilen bilgisayar işletmenliği eğitimlerinin ne denli gelişmeye açık olduğunun göstergesi sayılabilir.

Bilgisayar İşletmenliği

Bilgisayar İşletmenliği Kadrosuna Atanmak İçin

Bilgisayar işletmenliği kadrosu için bir sertifikanın varlığından söz ettik. Ancak ne yazıktır ki bu sertifikayı doğru olmayan eğitimler ile alanlar da var. Ancak bu tür kişilerin atanması durumunda yaşadıkları zorluklar tüm memuriyet hayatlarını etkileyecek boyutlarda olabiliyor. Bu nedenle doğru eğitimi almak ve hak ettiğiniz kadroya yerleşmek için ana bilgisayar işletmenliği sertifikası nasıl alınır diye araştırmak yerine doğru bilgisayar işletmenliği kursu nerede diye araştırmak daha akıllıca olacaktır.

Atamalarda tercihinizi sadece bilgisayar işletmenliği maaşı etkilememeli. Çünkü ömrünüz boyunca çalışacağınız bir işyerinde ne denli verimli olursanız o kadar mutlu olacaksınız. Doğru iş seçimi olası 50-60 liradan daha değerli olduğunu unutmamak gerekir.

Bilgisayar İşletmenliği sertifikasını almayı sadece bir kamu kurumunda atama kriteri olarak görmemek gerekir. Gelişen teknoloji bilgisayar bilmeyi de zorunlu hale getirdi. Çünkü en azından birkaç ofis programına hakim olmak kişileri özel sektörde de bir adım öne çıkarmaktadır. Bu da insan kaynaklarının önemli koşullarındandır. Eğer teknik bir işte çalışmıyorsanız ve özel bir firmanın idari birimlerinde çalışmayı istiyorsanız bilgisayar işletmeni sertifikanız olması çok önemlidir.

Her kurum kadrosunu oluştururken iki ana kriteri öne çıkarmaktadır. Bunlardan birisi dil biliyor olmak ikincisi ise bilgisayar biliyor olmak. Tabi bilgisayar bilgisi çok geniş bir kavram. Biz idari birimde çalışacak olan biri için bunu kastediyoruz. Yoksa ki çizim ya da vektörel programları bilmek teknik bir konu ve bilgisayar işletmenliği sertifikasının zerinde belgeler gerektirir.

PAYLAŞ


 OFİS DATA