ETKİLİ POWERPOİNT SUNUMU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
İlgi çekici bir PowerPoint sunumu oluşturabilmek için, etkili PowerPoint dizayn sürecini iyi bilmek ve profesyonel PowerPoint eğitimi almak gerekmektedir.
Temel Sunum Hazırlama Teknikleri
PowerPoint Sunumu Hazırlamaya Başlamak
PowerPoint sunumu hazırlamaya başlamadan önce, konunuzla ilgili en çok göze çarpan ögeleri düzenleyin. Unutmayın ki bu ögeler, slaytınızın anahtar noktalarını vurgulayacaktır. Bu ögeleri doğru bir şekilde seçmeniz, hedef kitlenizi istediğiniz sonuçları almak istediğiniz noktaya götürecektir.
Çalışmanız gereken konu hakkında öncelikle sıkı bir şekilde düşünün. Hedef kitlenizi aydınlatmak istiyorsanız, konunuz bildiklerinizi ve bilmediklerinizi planlı bir şekilde tanımlayın.
Giriş ve Başlangıç Bölümleri
Bütün PowerPoint slaytları giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. Giriş veya başlangıç kısmı, hedef kitlenizin dikkatini üstünüze çekeceğiniz bölümdür. Sunuma başlamadan önce katılımcıların aynı ortamı paylaştıklarını ve muhtemelen ortak bir konuyu paylaştıklarını bilmenizde fayda vardır.
O halde sunuma, dramatik veya gülünç bir hikaye ile başlamanız mevcut kitlenin dikkatini tekrar üstünüze çekecektir. Seçtiğiniz hikayenin konunuzla ilgili olduğuna emin olun.
Gelişme Bölümü
Slaytınızın ikinci yani gelişme kısmı, sunumunuzu taçlandıracağınız bölümdür. Bu bölümde, izleyicileri, bilgi yağmuruyla boğmaya çalışmayın. Slayt başına ortalama bir dakika harcamanız yeterli olacaktır. Daha karmaşık ve açıklaması zor olan konularda bu süre uzatılabilir.
Sunumu Zenginleştirmek
Slaytlarınızı sadece okuma ile geçiştirmeyin. Katılımcılar da slaytta yazılanları okuyabilir. Onlara daha fazlasını ve daha fazlasını anlatmaya çalışın. Slaytınıza eklediğiniz grafik, tablo ve resimler üzerinden açıklamalar yapın.
Genç kategorilere yönelik sunumlar için; sadece birkaç kelime ve çoklukla resim bulunması gerekmektedir.
Sonuç Bölümü
Sonuç kısmı bilgi vermek için son fırsatınızdır. Bu bölümde sunumun özetini hızlı bir şekilde aktarıp, anahtar kelimeleri ve noktaları kısaca verebilirsiniz. Katılımcılar çoğunlukla son cümlenizi aklında tutacağından, son cümlenizi etkili ve planlı bir şekilde yapmayı unutmayın.
Etkili Sunum Oluşturma Teknikleri
Vurgu
Tek bir düşünceye veya noktaya vurgu yapmak için bilgileri sınırlayın. Bir slaytta 5’ten fazla satır olmamalı ve boşluklar göze çarpmalıdır.
Güçlü Anlatım
Fikirlerinizi güçlendirmek için bütün cümleler yerine anlatımı güçlü cümle parçaları ve anlatım tarzları kullanın.
Başlık Seçimi
Etkili PowerPoint iletişiminde önemli noktalardan birisi de güçlü bir başlık seçimidir. Sadece içeriğin güçlü olması tek başına yeterli değildir.
Renk Uyumu
Metin ve arka plan için zıt renkler kullanın. En etkili tekniklerden birisi, arka planda lacivert ve metin yazısı için de beyaz kullanmaktır. Bu şekilde vurgular daha belirgin gözükmektedir.
Büyük Harf Küçük Harf
Bütün yazılar için büyük harfle yazmaktan kaçının, sadece başlık için kullanın. Büyük ve küçük harf yazımına, içerik oluştururken dikkat edin.
Bir bilgiyi aktarırken şunları kullanın:
- Verileri karşılaştırmak için menü grafikleri,
- Trendleri göstermek için çizgi grafikleri,
- Gerçekçiliği göstermek için fotoğraf,
- Parçaların bütünle ilişkisini göstermek için pasta grafikleri.
- San-serif, Arial, Helvetica, ve Tahoma gibi yazı tipleri kullanmaya dikkat edin.
Yazı Boyutu
Verdiğiniz ortamın büyüklüğüne göre yazı boyutu ve rengi kullanın.
Logo
Şirketinizin logosunu veya adını slaytın içine koymayın.
Kaynak
Kullandığınız herhangi istatistik veya verinin kaynağını belirtin.
Sunumlarınızı daha profesyonel bir şekilde hazırlamak için PowerPoint eğitimlerinden faydalanmanız verim ve kaliteyi yükseltecektir.