0 212 951 05 08   bilgi@ofisdata.com

Yazılarımız

OfisData

EXCEL KULLANMA

Excel programında genel itibari ile tablolama ve hesaplama yapıldığını biliyoruz. Bu kapsamdan bakıldığında bazı tabloların büyük olması nedeniyle formüller ekleyerek daha garantili sonuçlar elde ettiğimiz de aşikar. Excel kullanma genel itibariyle liste tutulması ve hesaplanma gereksinimlerini gideren bir uygulamadır.

Excel Hücre Sabitleme

Excel kullanma esnasında bazı durumlarda birden fazla hücrenin aynı formülden etkilenmesini isteyebiliyoruz. Bu durumda hücrenin sağ alt köşesinde yer alan kutucuğun üzerine imleci getirdiğimizde “+” işareti oluşmakta ve mausumuzun sol tuşuna basılı tutup aşağıya doğru çekmemiz durumunda diğer satırlarda bu formülden etkilenecektir.

Excel Kullanma

Excel kullanma aşamalarında bu durum çok gereklilik olabilirken bazı durumlarda bu tamamen sıkıntı da doğurabilmektedir. Excel kullanımı püf noktaları bu durumda gereklilik olabiliyor. Resimdeki örneğimizde B4 hücresini hesaplamak için “=B1*A4” formülünü uyguladık. Yani Euro değerimiz ile ilk mevduat tutarımızın çarpımı ile ilk TL mevduatımızı hesapladık. Burada Formülümüzü aşağıya çekerek diğer hücrelere de uygularsak hata ederiz.

Çünkü formüllerde adları tanımlama ve kullanma Excel için çok önemlidir. Öyle ki formülümüzü aşağıya çekmemiz durumunda ikinci mevduat TL hesabımızın hesaplanmasında sabit Euro tutarı değil bir altındaki satır alınacaktır. Excel kullanma açısından da bu doğru sonucu vermeyecektir. Daima Euro değerinin yazıldığı alanın formüle katılımını istiyoruz.

F4 Kullanarak Hücre Sabitleme

Excel formülleri kullanımı açısından küçük bir ayrıntı gibi görülse de bu işlem sıklıkla kullanılır.

Excel Kullanma

Formülümüzü aşağıya doğru çekerken Euro değerinin sabit kalmasını ancak mevduat miktarlarının değişken olmasını istiyorsak; Formülümüzü yazarken Euro Değeri hücresine tıkladıktan sonra klavyemizden “F4” tuşuna basmamız ve formülün devamını bilinen yöntemle sonlandırmamız yeterli olacaktır. Mesela “B1” hücresini sabitlemek istiyorsak eğer “F4” basılınca formülümüz “$B$1” şeklini alacaktır.

Microsoft Excel kullanımı bu gibi ayrıntılarla çok daha opsiyonel olarak kullanılabilecektir. Örneğimizde formülümüz diğer hücrelere de uygulandığında “B1” hücresi sabit kalacak ancak diğer hücreler formülden etkilenecektir.

Ad Tanımlaması İle Hücre Sabitleme

Excel kullanma sırasında yapılan işlemlerin birçok yöntem ile yapılabilmesi olasıdır. Yukarıda örneğini verdiğimiz “F4” yöntemi yerine Euro Değerini gösteren hücreye bir ad tanımlama yaparak da aynı formül dağıtımını yapabiliriz.

Excel Kullanma

Öncelikle Excel’de Euro değeri hücresini geldiğimizde ad kutusunda hücre değerinin yazılı olduğunu göreceksiniz. İstersek buraya bir isim tanımlama gerçekleştirebiliriz.

Excel Kullanma

Excel nasıl kullanılır endişesine kapılan okuyucularımız bu uygulamaları bir kez yaptıklarında daha net anlayacaklar ve daha işlevsel Excel kullanma olanağı yakalayacaklardır. Ad tanımlama işleminin ardından formül yazılırken hücre değeri yerine tanımlanan ismi yazmak yeterli olacaktır.

Excel Kullanma

Formül yazıldıktan sonra klasik bir şekilde hücre aşağıya doğru çekilerek diğer hücrelerinde etkilenmesi sağlanabilir. Bu durumunda Euro değeri formülde sabit kalacaktır. Ancak diğer satırlar sırası ile formüle göre değişecektir

Excel Kullanma

Menü Yardımı İle Ad Tanımlama

Excel kullanma esnasında bir işlem çok farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Direkt hücre içerisine yazarak ad tanımlama yapılabilirken aynı zamanda da formül asistanı ile tanımlama da yapılabilmektedir. Bunun için Formüller menüsünden “Ad Tanımla” araç çubuğu kullanılır.

Excel Kullanma

Ad kısmına verilecek sabit isim yazılır. Kapsam kısmına ise verilen tanımın sadece o sayfa için mi tüm çalışma kitapları için mi kullanılacağı ifade edilir. Açıklama kısmına ise çok sayıda ad tanımlama yapılıyor ise gelecekte ayrıntılarını görebilmek için bazı bilgilendirmeler yapmak da yarar vardır.

Ad Tanımlaması Esnasında Vba Kullanımı

Microsoft Office Excel kullanımı esnasında birkaç işlem aynı anda yapılabilmektedir. Örneğin formülümüzü oluştururken ad tanımlaması ihtiyacı duyduk. Ve bu tanımlanan tabloyu ya da yapılan tüm işlemleri sıklıkla kullanmamız gerekiyor ve her defasında aynı işlemi yapmak ciddi zaman kaybına sebep olacak. Bu durumda makro kullanma yöntemi ile ilerleyen zamanlarda aynı işlemi tekrardan kurtulma olanağı bulabiliriz.

Bunun için tablomuzu oluştururken “Geliştirici” menüsünde bulunan “Makro kaydet” seçeneğini çalıştırmamız gerekir. İş sonunda ise “Kaydı durdur” atlanmamalıdır. Vba formüllerde adları tanımlama ve kullanma ilerleyen zamanlarda işlem tekrarlarının önüne geçmesi açısından oldukça gerekli olabilmektedir.

Excel Kullanma

Bir çalışma kitabında oluşturulan isim tanımlaması farklı kitaplarda da kullanılabilir. Hatta aynı çalışma kitabına birden fazla hücre için tanımlama işlemi de yapmak mümkündür. Bu tanımlamaları “Formüller” menüsü altında yer alan “Ad Yöneticisi” araç çubuğu ile görebilir gerektiğinde silinebilir.

Word Excel kullanımı hem metin editörü ihtiyacını hem de tablolama ve hesaplama ihtiyacını tamamen karşılayabilen ender programlardır. Aynı paket içerisinde mail asistanı, sunum editörü ve veri tabanı programı da mevcuttur. Bu özelliği ile tam bir paket programı olan Office ticari faaliyet gösteren her işletme ve kamu kurumları için olmazsa olmaz gereklilik olarak görünüyor.

PAYLAŞ


 OFİS DATA